Demensarbete

Vi ger stöd och omsorg till personer med demenssjukdom för att förbättra deras livskvalitet. Det innebär bland annat anpassad hjälp för att bibehålla självständighet så länge som möjligt.

Så arbetar vi med demensstöd

Demens är ett samlingsnamn för sjukdomar som påverkar minne, språk och tidsuppfattning, och drabbar cirka 25 000 personer i Sverige varje år. Det finns över 80 olika typer av demenssjukdomar, där Alzheimers är vanligast och står för 60 procent av fallen. Sjukdomsförloppet varierar, och det är viktigt att söka vård vid misstanke för att få rätt diagnos och stöd.

Vi fokuserar på att skapa trygghet och livskvalitet för personer med demens genom individanpassad omsorg. Våra medarbetare har utbildning i demensvård och arbetar med metoder som främjar kontinuitet och ett lugnt bemötande.

Kontinuitet

Kontinuitet är viktigt för att skapa trygghet. Därför arbetar vi med mindre medarbetargrupper där samma kontaktperson besöker dig efter behov. Detta ger inte bara färre personalbyten utan också en enhetlighet i de insatser vi utför och hur de utförs.

Kompetensnivå

Minst 80 procent av våra medarbetare ska ha genomfört utbildningarna ABC Demens, ABC Demens+ och Nollvisionen. Målet är att alla verksamheter inom Allegio ska uppfylla detta krav. Vi arbetar aktivt för att säkerställa kompetens och kvalitet i vårt demensarbete.

Hjälpmedel

Vi använder olika hjälpmedel för att skapa en bättre livssituation för personer med demens. Robotkatter är ett populärt exempel som ger både trygghet och stimulans. Alla hjälpmedel anpassas för att möta individuella behov och önskemål.

Har du frågor kring vårt arbete med demens?

Undrar du hur vi arbetar med att stödja personer med demens? Vi berättar gärna mer om våra metoder, rutiner och hur vi kan hjälpa dig eller dina närstående. Kontakta oss för att få svar på dina frågor!

Pontus Karmhag

VD / Region Syd

pontus@allegio.se

070-044 29 34